Apparatuur

Nikon D750 en Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED

De Nikon D750 is een fullframe spiegelreflex camera met een zeer lichtgevoelige 24.3 megapixel sensor. Ook heeft hij een 3.2 inch kantelbaar display. De Nikkor 24-70mm f/2.8G ED heeft een diafragma van 2.8 over het gehele zoombereik. Dit maakt deze combinatie ook zeer geschikt om te fotograferen onder slechte lichtomstandigheden (zoals binnen). Ook voor landschappen is dit een uitsteknde combinatie. Dat de lens geen VR heeft mis ik eigenlijk helemaal niet bij dit zoombereik.

Nikon D7200 en Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 DG APO OS HSM

De Nikon D7200 is bijna indentiek aan de D750 maar heeft een 24.2 megapixel DX sensor, wat ongeveer een crop heeft van 1,5. Met de Sigma levert dat een zoombereik van 75-750 op. Dit gebruik ik dus voor het fotograferen van wild. De Sigma 50-500 heeft image stabilisatie (OS) die prima werkt en echt wel een paar stops winst oplevert.

Nikon Coolpix P1000

De Nikon Coolpix P1000 kocht ik eigenlijk omdat ik op zoek naar een camera die ik mee kon nemen op mijn fietstochten of gewoon als ik ergens heen ging waar ik niet mijn toch wel behoorlijk zware rugtas met de twee spiegelreflexcamera's wou meezeulen. Nu heb ik natuurlijk altijd mijn mobiele telefoon bij me die tegenwoordig ook heel redelijk kunnen fotograferen maar ik zocht wel iets meer dan dat. Zo ben ik al twee keer een slang tegengekomen terwijl ik alleen mijn mobiel bij me had en dan wordt het toch lastig, zeker als de slang ook nog giftig is (adder) en enige afstand toch wel gewenst is. Tijdens mijn zoektocht op internet stuitte ik op de Coolpix P1000, een digitale camera met 125x zoom (24-3000mm!!). Ik wist niets eens dat zoiets extreems bestond maar mijn interesse was gewekt, voor wild fotograferen is 3000mm natuurlijk geweldig. Na wat uitzoeken kwam ik tot de conclusie dat de kwaliteit nog best wel redelijk was, het gewicht acceptabel en, met de Lowepro Slingshot Edge 150 AW eigenlijk best wel prima mee te nemen was tijdens fietsen dus ik heb hem aangeschaft.

Ik moet zeggen ik heb ik nog nooit zoveel plezier gehad met een camera als met deze. Lang niet alle foto's vind ik kwalitatief goed genoeg om op deze site te plaatsen (al staan er wel degelijk een paar op) maar voor iets wat in feite een mobieltje met een mega lens is vind ik ze echt behoorlijk goed. Buiten dat film ik ook ook nog vaak mee, iets wat ik vroeger nooit deed. En hij heeft ook nog andere leuke functies zoals timelaps. Ik heb zelfs een foto van Jupiter genomen waarop duidelijk drie manen te zien zijn. Eigenlijk neem ik tegenwoordig 80% van de tijd deze camera mee, zelf als ik naar het bos ga. Filmen op 3000mm is wel vanuit de hand bijna onmogelijk om stabiel te houden, hoe goed de stabilisatie ook is. Daarom hangt de Velbon EX-Mini aan mijn rugzak maar dan nog steeds vind ik het niet te veel/zwaar om mee te nemen. Van het filmen van een onderwerp, eerst helemaal ingezoomd en dan langzaam uitzoomen kan ik nog steeds geen genoeg krijgen.

Overig

Mijn spiegelreflex camera's neem ik mee in een Flipside 300 AW II, daar past precies in wat ik mee wil nemen. Voor extra stabiliteit heb ik altijd een Novoflex schouderstatief bij me. De Nikon Coolpix P100 heb ik in een Lowepro Slingshot Edge 150 AW zitten, een tas waarmee je de camera snel tevoorschijn kan halen zonder de tas van je rug te halen, je kan hem naar voren schuiven en het gedeelte waar de camera in zit open ritsen. Ook hangt daar een klein statiefje aan, Velbon EX-Mini. Verder bezit ik ook nog de Nikon SB900 flitser.